Czekaj... Mamy wolne serwery...
InfoRynki

Wzrost cen awokado – zderzenie natury i potrzeb na rynku

2017 nie jest dobrym rokiem dla miłośników awokado. Owoc ten stał się synonimem rozrzutności millenialsów. Tim Gurner, australijski milioner w telewizyjnym wywiadzie wytknął młodym, że sami są sobie winni, że nie mogą pozwolić sobie na kupno domu lub mieszkania. Kiedy próbowałem kupić mój pierwszy dom nie kupowałem pasty z awokado po 19 dolarów czy czterech kaw po 4 dolary za każdą. Jesteśmy w momencie kiedy oczekiwania młodych ludzi są niezwykle wysokie – powiedział1. Teraz wspomniana cena 19 dolarów za guacamole staje się w obliczu wzrastających cen awokado dotkliwym problemem.

O co tyle szumu?

sandid / Pixabay

O wzroście ceny masła powiedziano już bardzo dużo i każdy jego konsument albo się z tym faktem pokornie pogodził, albo postanowił poszukać substytutu. Wydawałoby się, że awokado może być potencjalnym idealnym zamiennikiem – jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a jego właściwości zdrowotne znała już medycyna ludowa – uznawano je jako remedium m. in. na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę czy wysoki poziom szkodliwego cholesterolu LDL. Nic dziwnego, że w ostatnich latach Polacy zaczęli sięgać po awokado dużo chętniej – wg. danych GUS import awokado do Polski w 2015 roku był wart 84,7 mln zł, co jest wartością większą o 57 procent w porównaniu z rokiem poprzednim i aż pięciokrotnie większą, niż 5 lat temu2.

Nagły skok cen

Co więc jest problemem? Amerykańska organizacja restauratorów – American Restaurant Association (ARA) po analizie danych tamtejszego resortu rolnictwa poinformowała, że ceny awokado wzrosły o 125% od początku bieżącego roku. Dotyczy to zarówno cen detalicznych w sklepie, jak i sprzedaży hurtowej. ARA podała, że standardowa skrzynka licząca 48 awokado osiągnęła na początku września cenę 83.75$, natomiast na początku stycznia taka sama ilość owocu kosztowała 37.25$3. Kwota, jaką należało zapłacić po wzroście jest najwyższą ceną awokado od 1999 roku.

Wina natury

FoodieFactor / Pixabay

Przyczyn takiego stanu rzeczy możemy szukać wśród wydarzeń roku ubiegłego. Niesprzyjające warunki atmosferyczne panujące zeszłego lata w Kalifornii, która jest domem dla 95% drzew awokado w Stanach Zjednoczonych. Hodowcy w Fallbrook, De Luz i Temecula odnotowali wówczas temperatury w granicach 43-47°C i prędkość wiatru wynoszącą ok. 48 km/h, co wraz z suszą stanowiło zabójcze połączenie dla gajów awokado rosnących na piaszczystych glebach. Rolnicy donieśli, że niektórzy z nich stracili nawet szóstą część swoich drzew, ponieważ zostały zmiecione lub spłonęły4. Stąd przewidywania na tegoroczne zbiory – według California Avocado Commission, grupy handlowej plantatorów awokado, mają być one o 44% niższe, niż w 2016. Dodatkowo, drzewa awokado owocują cyklicznie – jednego roku dają dużo małych owoców, w innym sezonie – niewiele, ale dorodnych.

Rosnąca popularność owocu

Kiedy podaż jest ograniczona, a zapotrzebowanie duże, odbija się to na wzroście cen – mówi Jan DeLyser, wiceprezes ds. marketingu w CAC – Właśnie teraz jesteśmy w takiej sytuacji5. Popyt na awokado ciągle rośnie. W 1989 roku przeciętny Amerykanin zjadał go około pół kilograma rocznie, ilość ta zdążyła wzrosnąć niemal siedmiokrotnie, według szacunków Agriculture Marketing Resource Center. Rosnące zapotrzebowanie na owoc nie spotyka się niestety ze zwiększoną podażą.

Dane Hass Avocado Board

Według danych Hass Avocado Board w pierwszym tygodniu sierpnia bieżącego roku zbiory awokado w Kalifornii ważyły 1697 ton, czyli około jedną trzecią z 4853 ton zebranych w tym samym czasie rok wcześniej. Kiedy podaż nie jest w stanie pokryć rosnącego popytu, pojawia się niedobór, przez który wzrastają ceny, ponieważ część konsumentów będzie w stanie zapłacić więcej za towar, inni natomiast nie będą skłonni nabyć go za cenę wyższą niż dotychczasowa i zrezygnują z zakupu.

Awokado – symbol wolnego handlu

Mówiąc o awokado nie sposób nie poruszyć też kwestii polityki USA wobec Meksyku, który zaopatruje Stany Zjednoczone w ten owoc w 80% całości jego spożycia. Członkowie NAFTA negocjują na temat zmiany umowy, Donald Trump groził nawet wycofaniem z niej swojego kraju6. CNN uważa, że awokado stało się symbolem wolnego handlu. Istnieje ryzyko, że zostanie wprowadzone cło na te owoce i obrót nimi będzie odbywał się na mniejszą skalę, niż dotychczas.

Sytuacja w Polsce

A jak wygląda sprawa na polskim rynku? Mimo że popyt na awokado wzrósł w ostatnich latach pięciokrotnie, to jeżeli mówimy o średniej rocznej konsumpcji owocu, Polacy nadal wypadają blado w porównaniu do innych krajów. Mariusz Dziwulski, analityk rynku rolnego z PKO BP przywołuje następujące dane: obecnie importujemy około 11 tys. ton tych owoców rocznie, czyli 0.3 kg na jedną osobę. Dla polskiego konsumenta awokado nie jest dobrem podstawowym, więc ceny tego owocu nie są tak istotne jak w innych krajach. Gdy są za wysokie, konsument po prostu rezygnuje z zakupu — mówi7.

Dane fresh-market.pl

Okazuje się jednak, że polski rynek obojętny nie pozostaje i ceny awokado podniosły się w ostatnich miesiącach. Oczywiście, nie jest to wzrost tak silny jak ten w na przykład Stanach Zjednoczonych, jednak zauważalny, co pokazują powyższe wykresy cen awokado na 4 giełdach w różnych częściach Polski. Ceny awokado sięgają już nawet ponad 7 zł.

***

Cóż zrobić, millenialsi, może warto potraktować tę sytuację jako jedyną w swoim rodzaju okazję i naprawdę zacząć odkładać pieniądze na dom, a cieszenie się smakiem awokado zachować w pamięci jako miłe wspomnienie?

Źródła

  1. Marek Druś: Milioner krytykuje millenialsów
  2. TVN24 BIS: Oszaleli na punkcie awokado. Owoc najdroższy od początku wieku
  3. Patrick Gillespie: Avocado prices have soared 125% this year
  4. Clint Rainey: Some Even Worse News for America’s Beloved Avocados
  5. Rafał Mościcki: Ceny masła Boga biją rekordy
  6. TVP Info: Trump grozi wycofaniem USA z układu NAFTA. „Najgorsza umowa w historii”
  7. Aleksandra Rogala: (Kryminalne) zagadki awokado